UKUSNI I MIRISNI VAFLI !!!

U početku je pečenje vafla bio težak posao
Vafli su se stoljećima pekli ručno, na otvorenoj vatri, uz pomoć pekača s dugom drvenom ručkom, koji su se sastojali od dvije međusobno spojene ploče od teškog lijevanog željeza (stoga su se vafli nazivali i željezni kruh) pa je za pečenje trebalo imati i snage i vremena. K tome, pečenje je zahtijevalo i mnogo vještine i iskustva, jer je pekač najprije trebalo dobro zagrijati i s jedne i s druge strane te dobro namastiti, najčešće maslacem. Nakon toga u kalup je pažljivo trebalo naliti i jednakomjerno rasporediti precizno odmjerenu količinu tijesta, a zatim također odmjereno pritisnuti gornji dio kako tijesto ne bi uslijed pritiska iscurilo iz kalupa. Potom je trebalo točno odrediti vrijeme pečenja, a zatim pažljivo izvaditi pečeni vafl, očistiti ostatke tijesta i krenuti iznova. Ovaj mukotrpan i zahtjevan posao u 19. stoljeću su olakšali mnogo praktičniji okrugli pekači bez drške, a nakon 1920. godine i neusporedivo jednostavniji električni pekači.